Ръководствата на "Реал" (Мадрид) и "Барселона" планират да свият драстично бюджетите си за следващия сезон, пише "Ас". Мярката ще бъде приложена във връзка с очакванията за значително по-малко приходи заради пандемията от коронавирус.

Промените предвиждат заплатите на футболистите в двата клуба да бъдат намалени с по 30%.

"Барселона", чийто планиран бюджет за сезон 2019-20 беше 1.047 милиарда евро, ще свие бюджета си до 750 милиона за следващата кампания. Каталунците виждат намаляването на възнагражденията на играчите и служителите като най-добрата възможност да съкратят разходите си, като от това перо клубът ще спести 230 милиона евро.

"Реал" също планира да свие бюджета си, въпреки че според "Марка" клубът не се притеснява от задаващата се икономическа криза заради добрата финансова политика на президента Флорентино Перес и резерва от 155 милиона евро. Белите ще съкратят с около 100 милиона разходите си при намаление с 30% в заплатите.

Двата клуба вече намалиха възнагражденията на футболистите си за времето, в което не се играят мачове заради пандемията.

Испанското първенството се очаква да бъде подновено в средата на юни, като мачовете ще се играят пред празни трибуни. Публика не се очаква да има и в началото на следващия сезон, което е удар за клубовете заради липсата на приходи от билети.

Дневник