Логистичният кораб "Конарак" на иранския флот с десетки моряци на борда потъна при учение, свален от противокорабна ракета край Ормузкия проток, пишат Би Би Си и агенция "Тасним".

Местни журналисти обясняват, че фрегатата "Джамаран" изстреляла ракетата като част от учението. Според полуофициалната иранска агенция "Фарс" е починал един моряк, ранените са няколко.

Фрегатата е на иранската Революционна гвардия. Информацията в местни медии сочи, че тя е изстреляла ракетата преждевременно, преди "Конарак" да успее да се отдалечи от плаваща цел, пренесена от него за учението.

Според видеоклипове в социалните мрежи са изпратени линейки за ранени моряци.

"Ройтерс" уточнява, че инцидентът е станал в района на пристанището на град Джаск в Оманския залив. Иранските учения в района на Ормузкия проток, откъдето преминават 20% от световните доставки на петрол, зачестиха в последните месеци.

През януари революционната гвардия по погрешка свали украински пътнически самолет близо до Техеран. Загинаха всички 176 души на борда дни след като Съединените щати убиха елитния генерал Касем Солеймани край Багдад.

Напрежението продължава и в последните месеци - САЩ обвиниха Иран, че "тормози" корабите на военноморските ѝ сили в Персийския залив. Ислямската република пък обяви, че увеличава патрулите, след като американският флот препречил пътя на ирански съд.

Дневник