Още 170 жители от община Шумен ще получават от днес безплатна топла храна в домовете си. Ще бъдат обхванати 139 души от 14 села на общината и 31 души от града, които ежедневно ще получават топъл обяд за малко повече от месец, съобщиха от пресцентър на общината.

Услугата, с която се обхващат още хора, се предоставя по целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“ Програмата се финансира от националния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане и е част от мерките на държавата за подкрепа на най-уязвимите граждани в условията на извънредното положение в страната. Досега по програмата „Топъл обяд“ в община Шумен храна получават 110 души с ниски доходи.

Менюто включва супа, основно ястие, хляб и десерт. Храната ще се приготвя в ресторанта на общината и ще се доставя по домовете на нуждаещите се. Доставките ще се извършват всеки делничен ден и ще продължат до 19 юни. Дейностите ще се изпълняват от служители на общинското предприятие „Стопанска и охранителна дейност“, Центъра за обществена подкрепа и Семейно консултативния център с подкрепата на Домашния социален патронаж.

В рамките на програмата са включени хора с ниски доходи, които живеят под линията на бедност, определена за страната. Обхванати са и възрастни хора над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами, нямат близки и в условията на извънредното положение не са в състояние сами да осигурят прехраната си. Топъл обяд ще получават и хора, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да си осигурят храна.

ШУМ.БГ