Професионалните футболни отбори в България получиха разрешение да започнат организирани тренировки. Министерството на здравеопазването е одобрило плана за организиране и провеждане на подготвителен период на професионалните футболисти, изготвен от БФС и министерството на спорта (ММС).

От 15 май на отборите се разрешава за започнат тренировки по групи при спазването на строги противоепидемични мерки, се казва в съобщение на сайта на ММС.

Всички футболисти ще бъдат подложени на PCR тестове за COVID-19 три дни преди старта на подготовката. По време на заниманията е препоръчително присъствието на минимален брой представители на треньорския щаб, сочи информацията.

На 13 май предстои среща между министъра на спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която ще се реши кога ще може да бъде подновен сезонът в Първа и Втора лига на България. Разглежданите дати са 5 и 12 юни.

"Решението ще бъде изцяло съобразено с основната идея да се запази здравето на футболистите. Необходимо е те да получат достатъчно време за провеждане на нормална подготовка, за да бъде сведен до минимум рискът от контузии. Кралев и Ананиев ще обсъдят и противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат предприети по време на мачовете", посочват още от ММС.

Дневник