Президентът на испанското футболно първенство Ла Лига Хавиер Тебас изрази надежда мачовете в страната да бъдат подновени на 12 юни. Това ще се случи при разрешение от държавата и внимателна подготовка, за да бъдат избегнати рискове от зараза на футболистите и официалните лица.

В неделя Ла Лига обяви, че петима играчи от първа и втора дивизия са дали положителни проби за COVID-19. Преди седмица беше дадено начало на тестването на футболистите, което предшества груповите тренировки.

"Бих искал да започнем на 12 юни, коментира Тебас пред "Мовистар". Но трябва да сме внимателни. Това ще зависи от много фактори, сред които потенциалният риск от зараза. Не става въпрос само за футбола, но и за испанското общество."

Според Тебас рискът от зараза по време на мач е "практически нулев". "Играчите ще бъдат тествани 24 часа преди мач. Шансът за грешка е едва 5%, така че практически няма да се рискува заразяване."

Петимата играчи, които са дали положителни проби, не проявяват симптоми. Те са изолирани, но имената им няма да бъдат огласявани.

Испанското първенство трябва да завърши до 31 юли, добавя Тебас. Това ще се направи, за да може да се изиграят и мачовете от европейските турнири.

Дневник