Група глобални благотворителни организации се обединиха, за да помогнат на социалните преприемачи в светлината на коронавируса, съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

Подкрепеният от Световния икономически форум алианс е съставен от 40 водещи организации, сред които Фондация "Шваб", Yunus Social Business и USAID. Те подкрепят над 15 хил. социални предприемачи, работещи с уязвими и маргинализирани групи в около 190 държави.

"Социалните предприятия подкрепят най-бедните сред най-бедните и най-застрашените в света. Трябва да им помогнем да помогнат на други", коментира пред "Томсън Ройтерс" Саския Брустен от германската Yunus Social Business. "Не знаем колко дълго ще продължат ограниченията, така че не знаем дали ще можем да спасим всички но сега се опитваме".

Алиансът, в който участват още Фондацията "Икеа", Global Impact Investing Network и Aspen Network of Development Entrepreneurs, вече е събрал 75 млн. долара в помощ. Той ще се фокусира върху социални бизнеси в бедни държави, които действат на практика като подкрепящи обществени мрежи, но не получават правителствена подкрепа.

Като част от инициативата американският Duke University създаде база данни с информация за извънредно финансиране за такива организации.

Дневник