Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков потвърди, че се е заразил с коронавируса и получава лечение, предаде ТАСС.

"Да, разболях се. Лекувам се", каза той в отговор на въпроса действително ли при него е установен коронавирус.

Преди това за подозрение за установена инфекция на говорителя на президента бе съобщило руско електронното издание.

Пред ТАСС Песков заяви също, че не е контактувал очи в очи с президента Владимир Путин от повече от месец.

На въпроса кога за последно е лично е контактувал с Путин, Песков отговори: "Преди повече от месец".

Трима са и депутатите с коронавирус.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин каза, че двама депутати с коронавирусна инфекция COVID-19 все още са в болницата.

"Имаме трима депутати с коронавируса. Един беше изписан - Леонид Иванович Калашников, поздравяваме го. И двама, уви, все още са в болницата", заяви Володин.

По-рано беше съобщено, че трима депутати са хоспитализирани с диагноза коронавирус: депутати от Комунистическата партия на Руската федерация Леонид Калашников и Дмитрий Новиков, както и заместничката на Обединена Русия Светлана Максимова. Калашников е изписан от болницата и подлежи на домашна карантина от две седмици. По-късно на пленарно заседание Володин заяви, че Максимова все още е "в трудна ситуация".

Русия стана втора в света по заразени

Русия изпревари Испания и зае второ място в света по броя на официално потвърдените случаи на зараза с коронавируса, изчисли ТАСС на основата на данните, подавани от властите в двете страни.

Броят на регистрираните заразени в Русия по последни данни на оперативния щаб за борбата с коронавируса достигна 232 243, а в Испания те са 227 436. Официалната статистика в кралството от края на април включва само резултати от Пи Си Ар (PCR) тестове, а преди това тя отчиташе и резултатите от тестовете за антитела към коронавируса. Поради това официалният брой на заразените в Испания спадна: ако към 25 април те бяха 223,7 хиляди, то на 26 април те станаха 207,6 хиляди.

В неделя Русия заемаше пето място в света по брой на заразените, но още на следващия ден се изкачи с две места по-нагоре, изпреварвайки Великобритания и Италия.

Заболеваемостта на 100 000 души в Русия е много по-ниска, отколкото в Испания - около 158 души срещу 487. Същият показател във Великобритания е около 337, а в Италия - малко под 364.

Според днешни данни на руския оперативен щаб коефициентът на разпространение на инфекцията в столицата Москва е спаднал до най-ниското си равнище от 0,94, докато същият усреднен показател за цяла Русия вече трети ден се държи на минимална граница от 1,04.

Коефициентът на разпространение се изчислява по формула, дадена в препоръка на властите към регионите за смекчаване на ограничителните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на вируса. За преминаване към първата фаза на разхлабване на ограниченията във всеки отделен регион на Руската федерация показателят не трябва да превишава 1, отбелязва агенцията.

Руските работници възобновяват работа във фабриките

Руските работници възобновяват работа от днес във фабриките и по строежите, след като руският президент Владимир Путин нареди постепенно разхлабване на мерките срещу Ковид-19 въпреки рязкото увеличение на новите случаи на зараза, предаде Ройтерс.

Вчера Путин изненадващо обяви, че е време да се отменят въведените преди шест седмици ограничения, принудили много хора да си останат у дома, а предприятията временно да спрат работа. Той направи това съобщение в деня, когато Русия изпревари Италия и стана четвъртата страна с най-много заразени от коронавирус в света.

Всеки от регионите има право от днес бавно да отмени някои ограничения - отваряне на козметични салони, паркове и други, в зависимост от епидемиологичната обстановка и броя на болничните легла и респиратори на разположение.

Ограниченията в Москва, основно огнище на епидемията, остават до 31 май, уточнява АФП.

Единственото облекчение в руската столица е възобновяването на работата на производствените предприятия и строителните обекти - сектори, даващи работа на половин милион души. В резултат на това стана задължително носенето на маски и ръкавици в обществения транспорт и закритите обществени пространства, включително супермаркетите.

Дир.бг