Мажоритарният пакет от акциите на футболния "Левски", който се държи от бизнесмена Васил Божков, вече е пристигнал в България, съобщиха от пресслужбата на неговата компания "Нове холдинг".

В информацията се посочва, че в сряда (13 май) сутринта Божков ще обяви кой ще е новият собственик на "Левски" и защо.

Часът без мястото на срещата

''Във връзка с предстоящото прехвърляне на собствеността на контролния пакет акции на ПФК "Левски" бихме искали да ви уведомим следното: Акциите пристигнаха днес, 12 май, на територията на България. Утре в 8.00 часа г-н Васил Божков ще обяви официално кой ще бъде новият собственик на мажоритарния дял, както и подробностите около решението си и къде ще бъде извършено предаването им, планирано за 9.00 часа на същия ден", гласи съобщението. Липсват повече подробности.

Формално собственик на "Левски" е Георги Попов, който държи 86.6% от акциите. Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения, като едно от тях е за организирана престъпна група, в която е и Попов. Двамата са в ОАЕ, откъдето България иска екстрадирането им.

"Левски" изпадна в много тежко положение след невъзможността Божков да осигурява издръжката на клуба. В началото на годината законът за хазарта беше променен и частните компании изгубиха правото да организират моментни лотарийни игри, от което беше засегнат спонсорът на сините "Национална лотария".

Преди дни в първото си интервю от повече от три месеца Божков очерта три варианта за бъдещето на клуба. Той заяви, че най-добре би било, ако държавата позволи на бизнесите му да развиват дейност и да продължи да влага пари в "Левски". Друг вариант е да продаде или даде акциите на инвеститор, а третият е те да бъдат дадени на привържениците или на човека, от когото ги е взел. Тогава Божков не уточни кой е държал акциите преди него.

Кой е бил собственикът преди Божков

До момента се смяташе, че това е предишният собственик Спас Русев. Два независими източника на "Дневник" твърдят, че всъщност акциите са били в бившия футболист на "Левски" Христо Йовов, който вече е в ръководството на Българския спортен тотализатор и се свърза като близък до премиера Бойко Борисов.

От десетина дни започна публичен натиск към Божков, че "Левски" може да бъде спасен само ако собственикът бъде сменен. Министър-председателят (който сам се определя като "болен левскар") дори обяви, че държавата може да даде кредит, осигурена е реклама и ще помогне, както са помагали и на други отбори. Ден по-късно финансовият министър Владислав Горанов го опроверга, че не вижда механизъм, по който държавата да отпусне кредит на футболен клуб. Въпреки различията си водещите фенски организации се обединиха преди седмица в писмо до Борисов с призив за държавна подкрепа и с искане Божков да обяви намеренията си. На този фон баскетболният треньор Константин Папазов направи серия медийни изяви, в които твърди, че обвиняемият бизнесмен ще даде акциите на него, макар че той не успя да обясни да има план за финансиране и издръжка.

Кой ще получи акциите и как ще стане това прехвърляне вероятно ще стане ясно в последния ден от извънредното положение в България.

Дневник