В очакване на днешното предложение на Европейската комисия за възстановяване свободното движение в рамките на ЕС правителството на Гърция се е обявило за отпадане на забраните още преди 15 юни "където това е възможно".

Туристите трябва да бъдат тествани в родината си за коронавируса или антитела от него не по-късно от 72 часа преди пресичането на границата. Но задължението за тест може да не важи за страни, които "са демонстрирали ясни и системни доказателства", че са поставили пандемията под контрол, се казва в документ от Атина, цитиран от гръцките медии. Освен това не бива да има и карантина за прибиращите се от чужбина.

В текста се допълва, че туристическите пътувания трябва да се подновят по начин, който "гарантира равноправно отношение" към всички страни от ЕС, за да се избегнат "национални пристрастия" в протоколите за тези пътувания.

Гърция допълва, че трябва да се поднови (при съответните специфики в правилата) трафикът на всички видове транспорт - по въздух, суша и море. Пътници и екипаж на самолетите трябва задължително да носят защитни маски.

Вече се уточняват последни подробности от двустранно споразумение с Израел, което би позволило пристигането в Гърция на близо 1 милион туристи, съобщава в."Катимерини". Но договорката е само по принцип, защото зависи от нормализирането на полетите между двете страни и от решението на Брюксел дали ще бъдат отворени европейските граници.

Според изданието "Политико" очакванията са днес Европейската комисия да предложи пълна отмяна на забраните за пътувания между държавите от ЕС, където пандемията е поставена под контрол. В останалите случаи това ще става постепенно с подобряването на ситуацията. Алтернативата е пресичането на вътрешните граници да става с проверка на здравословното състояние и "за определени видове транспрот и определети типове туристическа дейност". Ще се поддържа и интерактивна карта с актуалното състояние с пандемията и ограниченията за пътуване във всяка страна.

Гърция не е доволна от подобна формулировка, тъй като смята, че туристическият сезон, който и без това пострада силно досега, няма да започне нормализиране, ако не се пуснат фериботите до островите. "Не можем да позволим по-отдалечените страни от ЕС да бъдат изоставени", се казва в писмото от Атина.

"Този сезон няма да е като в предишните години, би било глупаво да се вярва в нещо друго", каза министърът на туризма Харис Теохарис за "Ройтерс". Дори догодина да започне ръст на сектора, ще минат години преди завръщането към приходите от 18 млрд. евро от 2019 г. "Да бъдем реалисти - 2021 г. ще е година на възстановяване, но няма да достигнем приходите от миналата година преди 2023 г.", казва Янис Рецос, ръководител на Гръцката конфедерация на туризма. От около 700 хиляди души, раотещи в сектора в Гърция, мнозина може би никога няма да се върнат на работа в него.

Дневник