От обявяване на извънредното положение до приключването му днес Дирекции „Социално подпомагане“ в област Шумен са приели 5 390 заявления от граждани за социални и семейни помощи, финансова подкрепа и индивидуална оценка за хората с увреждания, както и за винетки.

Това съобщи за ШУМ.БГ директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Мартина Драгнева.

От тях 1918 са подадените заявленията за така наречените детски по Закона за семейни помощи за деца. Най-голям е броят - 2 510 на депозираните заявления за месечна финансова подкрепа и индивидуална оценка на потребностите, 485 са за винетки, останалите са за месечни помощи по Закона за социално подпомагане.

По време на извънредното положение териториалните поделения в областта не са прекъсвали обичайните си дейности по прием на заявления за получаване на социални помощи.

Освен тях бяха разширени начините за достъп до административните услуги и чрез Системата за сигурно електронно връчване /идентифициране с ПИК на НОИ или квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП)/, по пощата с обратна разписка, както и чрез електронна поща, без да е необходимо подписване с електронен подпис. От тези услуги през двумесечния период на извънредното положение се възползваха 32-ма подали заявления чрез електронна поща, 14 чрез лицензиран пощенски оператор, а чрез Системата за сигурно електронно връчване за периода са 5.

Регионална дирекция “Социално подпомагане” в Шумен като звено на Министерството на труда и социалната политика ще продължи да предоставя електронните услуги и след края на извънредното положение.

ШУМ.БГ