Швеция ще промени основен момент в стратегията си за справяне с COVID-19, след като смъртността в старческите домове вече е извън контрол, пише "Блумбърг".

 

На 29 април шведското радио "Екот", цитирано от "Ройтерс", съобщи, че между средата на март и април са починали една четвърт от обитателите на един от най-засегнатите домове (в страна, където домовете са големи комплекси със стотици обитатели). По-късно шведските власти признаха, че не са направили достатъчно за тези институции.

 

Правителството на премиера Стефан Льовен ще задели около 220 млн. долара (2.2 млн. крони), за да увеличи персонала, който да се грижи за най-възрастните в страната. Приблизително същата сума ще бъде дадена за компенсации за местните власти и допълнителните им разходи за справяне с пандемията.

Подходът на страната към коронавируса е тема на множество спорове - без масово спиране на икономическа дейност, с препоръки (а не заповеди и ограничения) за социална дистанция. Останаха отворени фитнес зали, училища, ресторанти (и дори клубове) и магазини.

Икономическите ефекти засега изглеждат положителни, но проблемът е в смъртността сред пациентите с COVID-19. При 3313 починали към този момент само абсолютната ѝ стойност изглежда ниска спрямо други страни. При 32 на 100 хил. души тя е по-висока от тази в съседна Дания (9 души) или дори най-тежко засегнатите Съединени щати (24 на 100 хил.).

Швеция обяви този месец, че прокуратурата е започнала разследване заради високия брой смъртни случаи в домовете. Над половината от жертвите сред пациентите с COVID-19 над 70 години са в домове според статистика от края на април. "Ройтерс" цитира публични предупреждения, отправяни от персонала в някои от тежко засегнатите домове, за липса на маски и други предпазни средства.

И други държави имат подобни проблеми. Обвиненията към властите са, че навременни мерки за защита на най-уязвимите биха могли да предотвратят това. Посещенията на роднини са забранени от 31 март, но според експерти и организации на персонала това не е достатъчно. Една от организациите казва, че 40% от служителите в домовете в Стокхолм са нискоквалифицирани и работят на временни договори без осигуровки - хора, които не могат да си позволят да не отидат на работа дори да се разболеят.

Правителството се надява, че ще помогне да бъдат обучени 10 хил. души, за да работят в домовете, със заделените средства, и че работата на такива места ще стане по-привлекателна, докато безработицата в други сектори се увеличава заради коронавируса.

Водещият епидемиолог на страната Андерш Тегнел настоява, че блокадите не са решение, защото щом се вдигнат, заразените ще се увеличат. Съседните Норвегия и Дания, които започнаха поетапно отваряне, обаче засега не показват ръст на новозаразените. Наскоро Тегнел каза, че случаите в домовете "видимо" са намалели.

Дневник