Несиметричното икономическо възстановяване е "екзистенциална заплаха" за ЕС, предупреди еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в интервю за няколко медии, сред които и в. "Гардиън".

Той коментира, че исканията за държавна помощ (която трябва да бъде разрешена на държавите-членки от Комисията) са много различни като размер. "Неравномерното възстановяване е видимо, както и опасностите, което то създава за единния пазар и конвергенцията, особено в еврозоната. Това бих могъл да определя дори като екзистенциална заплаха за изграждането на съюза", каза той.

"Ако искаме да гледаме оптимистично, то е не само екзистенциална заплаха, но и в някакъв смисъл историческа възможност да запълним празнотата на общи инструменти за икономически и фискални политики".

Той даде като такъв пример европейския "план Маршал" за спасяване на работни места на стойност 100 млрд. евро. Преди осем-десет години се обсъждаха такива неща и "дискусиите се проточваха с години, без никаква възможност да се постигне споразумение. В крайна сметка, по време на тази криза успяхме." (Става въпрос за инструмент на име Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency (SURE).

Дневник