Неизвестни засега нападатели избиха поне 24 майки, новородени и медицински сестри в родилно отделение на болница в Кабул. Ранените са най-малко 16, заяви министерството на здравеопазването.

Трагедията се е разиграла във вторник и бе посрещната с масово осъждане. Никоя групировка не е поела отговорност.

В друг инцидент при погребение на полицейски началник в източния град Нангахар самоубиец се взриви и уби поне 32-ма, а отговорност пое "Ислямска държава". След като за ден жертвите в Афганистан надхвърлиха 100 президентът Ашраф Гани нареди подновяване на офанзивите срещу талибаните и други антиправителствени групировки.

Но шокът е от нападението в Кабул, за което талибаните казаха, че нямат нищо общо. Атаката е започнала около 10 сутринта с две експлозии и автоматична стрелба. Лекар казва за Би Би Си, че в този момент в болницата е имало около 140 души.

Родилното отделение се ръководи от "Лекари без граници" и част от работещите там са чужденци. Стотина жени и деца и трима от чужденците са били спасени от спецчастите на Афганистан.

Очевидец споделя пред "Ройтерс", че нападателите стреляли по всеки в сградата без видима причина. Атакуваищте били трима и са били с полицейски униформи. След няколко часа престрелка те са били убити.

Болницата е в район от столицата, населен предимно от шиити и тук преди е имало нападения срещу тях от "Ислямска държава". В понеделник в Кабул бе арестуван лидерът на групировката за Южна Азия и Далечния изток. Но и талибаните нападат болници - последният тежък терористичен акт бе на 20 септември, когато камион с експлозиви бе взривен пред болница в провинция Забул.

"Ройтерс" описва как 27-годишната Зайнаб 7 години е опитвала да зачене, 9 месеца се е молела този път всичко да е наред, родила е момченце във вторник и 4 часа по-късно то е убито. Родителите ѝ са я докарали от Бамиан на 3 часа път от столицата специално, за да са спокойни за раждането.

Сред жертвите са 2 норородени и 16 жени, включително майките на 6 бебета.

"В цялата ми 20-годишна кариера не съм виждал такъв ужасяващ и брутален акт", казва д-р Хасан Камел, директор на детската болница "Ататюрк" в Кабул.

Цялата медицинска общност в Кабул е уплашена и се опитва да поднови работа. "Видях да убиват пациенти, които се молеха за живота си в свещения месец на Рамазана. Сега ми е много трудно да работя", казва една от сестрите в болницата.

Дневник