06:53 ч.: Рекордни 11 385 заразени в Бразилия за един ден

Бразилия потвърди рекордните за един ден 11 385 нови случая на заразяване с новия коронавирус за последните 24 часа, както и 749 нови смъртни случая, предадоха ДПА и ТАСС.
Общият брой на починалите от новия коронавирус в Бразилия става 13 149 души. Оздравели са 78 424 души.
Общият брой на заразените в страната става 188 974 души, с което тя задминава Франция и се нарежда на шесто място в света по този показател. Бразилия е и на първо място в Латинска Америка по брой заразени и починали.

03:01 ч.: Унгария задържа критици на властта. Нарушават закон за борба с COVID-19

Няколко унгарци са били арестувани за критики към правителството в социалните мрежи по силата на въведено от премиера Виктор Орбан законово изменение в рамките на борбата с новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на представители на унгарската опозиция.
В най-малко три случая полицаи са задържали авторите на критичните послания в домовете им и са ги разпитвали в продължение на часове.
Самата унгарска полиция излъчи кадри от един от арестите. Тя съобщи, че разследва 86 случая по силата на приетото на 30 март законово изменение, наказващо разпространяването на невярна информация, която би могла да навреди на ефикасността на мерките срещу коронавируса.

Сред арестуваните е бил е член на опозиционната партия "Моментум", който публикувал послание за спорна мярка, която е довела до изгонването на пациенти от унгарски болници, за да се освободят легла заради очаквано влошаване на епидемията от новия коронавирус.
Сред задържаните са били и 64-годишен мъж и 52-годишна жена. Мъжът постнал миналия месец критика на карантинните мерки, в която наричал Орбан "безмилостен тиранин" и добавил, че "диктаторите винаги падат". Жената пък писала в социалните мрежи, че скоро в Унгария ще бъдат затворени редица здравни заведения и полицията преценила, че това може да подкопае доверието в националното здравеопазване.

02:12 ч.: Ню Йорк поде информационна кампания за рядък синдром, открит при над 80 деца и вероятно свързан с COVID-19

Ню Йорк започна широка публична кампания за информиране на родителите за рядък синдром, за който се смята, че е свързан с COVID-19, и вече е установен при повече от 80 деца в града, съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от Асошиейтед прес.
От вчера започнаха да се изпращат електронни съобщения, предупреждаващи родителите за симптомите на възпалителното заболяване при децата. По-късно ще започнат да се излъчват информационни клипове по радиото и телевизията, информация ще има по автобусните спирки, както и във вестниците, каза Де Блазио.
"Трябва бързо до уведомим семействата в целия град", заяви той.

Синдромът засяга кръвоносни съдове и органи и има симптоми като продължителна температура, коремни болки и повръщане. Три деца с такъв синдром в щата Ню Йорк са починали, включително едно в град Ню Йорк.
От общо 82 деца с диагноза педиатричен мултисистемен възпалителен синдром в града 53 са били с положителен тест за Ковид-19 или за антитела за заболяването, каза Де Блазио.

00:35 ч.: Чили наложи пълна изолация на столицата Сантяго

Чилийското правителство наложи тотална изолация на столицата Сантяго, след като броят на случаите на Ковид-19 нарасна рязко за 24 часа, предаде Франс прес.
"Най-строгата мярка, която трябва да обявя е пълната карантина" на столицата със седем милиона жители, обяви министърът на здравеопазването Хайме Манялич. В Сантяго са открити 80 на сто от 34-те хиляди случаи на коронавируса в Чили.
Карантина беше наложена и в някои квартали, където по-рано бяха отменени мерките за изолация.

През последните 24 часа в Сантяго бяха открити 2260 случая на заразяване, в това число 12 със смъртен изход.
Министърът обяви и въвеждането на задължителна изолация на хората на възраст над 75 години в градовете Икике и Алто осписио.
До момента Чили прилагаше стратегия за селективна изолация на най-засегнатите от пандемията райони. Страната е първенец в Латинска Америка по броя на извършените тестове за коронавируса, общо около 200 000.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др

Клуб Z