Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. се пада утре - 15 май, съобщиха от Института за пазарна икономика. При настъпването му се счита, че данъкоплатците са изработили приходите, заложени в бюджета, които тази година бяха 46.8 млрд. лв.

Тази година това отне 136 дни, като всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци".

От ИПИ отбелязват, че дори преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губи дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 г. това става заради увеличени вноски за пенсии. През 2019 г. пък е вдигнат максималният осигурителен праг. Още в началото на тази година масово се покачиха местните данъци и такси.

От института добавят, че на фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански живот.

От ИПИ смятат, че при новите условия, предизвикани от епидемията от коранавирус, наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците. "Нормалното функциониране на всички публични сфери, както и извънредните икономически мерки на правителството, станаха възможни благодарение на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната", аргументират се от института.

От ИПИ припомнят, че последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7.2% през 2020 г. Това ще доведе до рекордно преразпределение през публичния сектор, като консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП, при положение, че дълги години този показател е под 40 на сто.

Мерки за всички, а не за отделни бизнеси

"Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя е и много опасна за данъкоплатците. Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация", предупреждават от института.

По повод декларираните намерения за намаляване на ДДС за определени сектори, икономистите коментират, че данъчната свобода печели най-много от хоризонталните мерки, които са отворени за всички, а не само за отделни бизнеси или индивиди. В тази връзки по-добре би било не диференциране на ДДС-то, а покачването на прага за регистрация по данъка. Такъв ход би дал глътка въздух на всички малки фирми.

Дневник