Девет предложения за Наградата на Шумен за образование и наука одобри днес Експертната комисия към Общинския съвет. За присъждане на наградата бяха постъпили 11 предложения. 

От тях отпаднаха две – на студенти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“, които бяха предложени в раздел „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“.

Причината членовете на комисията да отхвърлят предложенията бе, че не е спазен статута за наградата. Според него в една категория не може да има две номинации от една и съща институция.

В останалите категории чрез тайно гласуване членовете на ЕК единодушно решиха да утвърдят предложените имена и колективи.

За ученик на годината в хуманитарната и природо-математическата област е предложен Иван Смиленов 11 клас от ППМГ „Нанчо Попович“. Номинирана за учител на годината е Лиляна Спасова – старши учител в ДГ „Конче Вихрогонче“.

В категорията директор/заместник-директор на детска градина за наградата е предложена Анна Георгиева – директор на ДГ „Дружба“. Марияна Димитрова – заместник-директор на СУ „Йоан Екзарх Български“ е номинирана в категорията директор/зам.-директокр на училище.

За наградата за принос в областта на природните, математическите и технически науки е предложена проф. д.н. инж. Жанета Савова – Ташева преподавател във Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“. Проф. Д-р Соня Тончева – директор на Филиал Шумен към МУ „Проф. Д-р П.Стоянов“ е номинирана за наградата в областта на хуманитарните и педагогически науки.

Две са предложенията за колектив в системата на училищното и извънучилищно образование –  колективът на СУ „Йоан Екзарх Български“ и този на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ село Царев брод. Членовете на комисията утвърдиха и двете номинации, като на първо място класираха педагогическият колектив на средното училище.

В категорията юридическо лице предложението да получи Наградата на Шумен е за училищното настоятелство при НУ „Васил Априлов“ кв. „Мътница“.

Заседанието на Експертната комисия е първата стъпка за утвърждаване на носителите на наградата. Предстои предложенията да разгледа и Постоянната комисия по образование, а  след това те се гласуват и от Общинския съвет.

ШУМ.БГ