"ЦСКА 1948" се изкачва в елита на българския футбол след прекратяване на сезона във Втора лига. Това реши изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС).

"ЦСКА 1948" беше начело при спирането на сезона във Втора лига преди два месеца заради обявяването на извънредното положение. Отборът води с три точки пред "Септември", който обаче е и с мач по-малко.

Това означава, че следващия сезон в елита на българския футбол ще има два отбора с името "ЦСКА".

"Нямаме притеснения за такова нещо. Не мисля, че би имало някакъв проблем", каза вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев на въпрос дали в БФС се притесняват от напрежение между двата клуба.

Предисторията

През лятото на 2016 г. след фалита на "ПФК ЦСКА" АД Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" след юридически стъпки с участието на "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), след което клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига. Успоредно с това "ЦСКА 1948" започна от най-ниските нива и от втория опит успява да преодолее Втора лига.

Противопоставянето между двата клуба включи множество съревнования за спечелване на привържениците, активите на "ПФК ЦСКА" и правото за ползване на стадион "Българска армия". "ЦСКА-София" спечели търга за активите и след като бяха платени 8 млн. лева (5 милиона от които отидоха в НАП), ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА" (въпреки че юридическият екип на клуба е твърдял в дела пред ФИФА, че е "Литекс").

Дневник