Чешмите в Шумен до „Кьошковете”, по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”, по пътя от Шумен за кв. "Дивдядово", чешма № 1 и чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на  разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел са с годна за пиене вода.
Това казват резултатите от лабораторния контрол, извършен от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Пробите на водата са взети на 12 май.

Останалите 5 местни водоизточници не трябва да се ползват за пиене. С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в местността „Бабешкия мост“ в кв. Б. Българанов, на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ /срещу Томбул джамия/, в кв. Дивдядово до комплекс „Бохеми“ и тази на ул. „Поройна“.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” е с наднормено съдържание на нитрати. Измерените стойности са 57 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л., затова  водата от тази чешма не трябва да се ползва за пиене от малки деца, уточняват от РЗИ.

От там обръщат внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници, тъй като качествата й зависят изцяло от метеорологичните условия и при  тези чешми не се извършва дезинфекция.

ШУМ.БГ