"Акциите не са на мое име. Нито съм дал съгласие, нито знам кой какво подписва, не ме интересува". Така премиерът Бойко Борисов коментира сагата с акциите на "Левски", които му бяха джиросани в сряда от Васил Божков и приближения му Георги Попов. Тогава премиерът отказа да ги вземе и не беше коментирал темата.

"Темата "Левски" и мен ме вълнува. Дядо ми знаеш ли какво казваше: "Насила можеш да вземеш от човек, но насила не можеш да дадеш". Цели държави са извлекли насила полезните изкопаеми от цели континенти. Но насила на никой не можеш да дадеш. Това беше подигравка, защото е ясна целта по какъв начин и защо".

На въпрос дали ще прехвърли акциите на феновете Борисов отговори: "На кой да ги прехвърля. Извинявайте, вие утре можете да ми прехвърлите вашата къща с децата. Как така без да ме питат ще ми прехвърлят? Какъв е законът, като законът го позволява и аз мога да кажа: "Вие сте просто едни негодници и не искам да чувам за вас".

"Акциите не са на мое име. Не са мое име, Нито знам кой какво подписва, нито какво подписва някъде. Нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал".

"Не ме интересува в това отношение, това е направено умишлено. Ако така казва законът, това е направено умишлено, за да не стане. Затова почитателите на "Левски" трябва да си търсят този, който го е направил. По никакъв начин няма да ме вкарате в тази игра, че някой си е позволил да ми джироса акции. Утре всяка една фирма в ликвидация може да ми джироса акциите си на мен. Идете при този, който го е направил".

На призивите на формалния собственик на клуба Георги Попов да действа, Борисов отговори така:

"Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали. Икономически сме най-стабилни, в първата тройка на Европейския съюз. Още не сме си позволили да теглим заем. Грантове раздаваме в схемата 60/40 - стотици милиони. Това ли ми е работата, моята работа е тази".


Премиерът разкритикува и Би Ти Ви след пореден въпрос какво ще прави в ситуацията.

"Няма да се хвана на въпросите на Божков тв. Пакетът с акциите не е в мен, той е в Сашо Диков, който го разнася из София. Не искам да се упражнявате на мой гръб, как по-ясно да кажа, че нямам отношение към това".

Според Борисов казус с акциите на клуба няма, но той не отговори дали се е консултирал с юристи може ли да приеме контролния пакет.

"Не, казус няма. Знам от дядо ми, че насила не можеш да дадеш. В момента няма полезен ход, подиграха се с "Левски", ако искат да ги прехвърлят на който искат. Аз няма да участват в това. Акциите да се връщат, където искат".

"По никакъв начин не искам да се забърквам в тази тема. Божков беше като всички бизнесмени в България, с който сме се чували, срещали. Когато неговите съдружници, в неговата къщичка изнесоха информацията и последваха дела, се стигна до този казус. Никой преди това не го е третирал различно от всички останали".

Божков: Борисов от 10 години прехвърля собствеността тайно и задкулисно

Малко след реакцията на Борисов издирваният Васил Божков използва профила си във "Фейсбук", за да отговори на премиера. Той публикува няколко снимки от документите по смяната на собствеността след Тодор Батков насам.

"Ако се погледнат джирата на акциите, ще стане ясно, че г-н Борисов от 10 години прехвърля собствеността на "Левски" тайно и задкулисно. Сега му дадохме шанс да го направи явно и прозрачно", написа Божков.

Дневник