Борусия" (Дортмунд) хвърли ръкавицата към водача "Байерн" след убедителен успех в дербито на област Рур. Жълто-черните се наложиха с 4:0 над "Шалке" в най-вълнуващия мач след подновяването на Бундеслигата.

Пред празните трибуни на "Сигнал Идуна парк" футболистите на Люсиен Фавър показаха, че се намират в добра форма и заслужено стигнаха до успеха. Два гола за победата вкара Рафаел Герейро, а по веднъж се разписаха Ерлинг Холанд и Торган Азар.

С успеха си "Борусия" събра 54 точки и се доближи на една от водача "Байерн". Шампионите гостуват в неделя на "Унион" (Берлин) от 19 ч., като мачът ще бъде предаван на живо по Евроспорт 2.

Голямото предимство на "Борусия" беше скоростта в играта и бързото преливане от защита в атака в определени моменти. Домакините се възползваха отлично от създадените положения, като жълто-черните се разписаха при всеки от четирите си точни удара към вратата на "Шалке", който нямаше отговор на предизвикателството.

Двата отбора подходиха предпазливо в началото. Първата добра възможност за гол се откри пред Холанд в 24-ата минута. Топката попадна у него след изпълнение на корнер, но ударът му с левия крак мина встрани от вратата.

Малко по-късно Даниел Калиджури от "Шалке" се възползва от грешка на Мануел Аканджи и стреля отблизо, но вратарят на домакините Роман Бюрки се отличи с добро спасяване.

Постепенно футболистите на "Дортмунд" поеха контрола и първото попадение след подновяването на Бундеслигата падна в 29-ата минута. То дойде след бърза атака и страхотно подаване на Юлиан Брант към Азар, който центрира остро в наказателното поле, където Холанд засече отблизо.

Груба грешка на вратаря на "Шалке" Маркус Шуберт в края на първата част доведе до нов гол за "Борусия". Стражът опита да изчисти топката напред, но тя попадна в играч на домакините. Брант отново беше в центъра на най-интересното, като този път бързата атака завърши Герейро.

През втората част ситуацията се запази и "Борусия" стигна лесно до трети гол, който падна три минути след подновяването. Азар завърши бърза контраатака, в която дейно участие имаше Холанд.

Нападателят, който вече има десет гола в първите си девет мача в Бундеслигата, за пореден път показа важността си за отбора. В 63-ата минута той размени двойно подаване с Герейро пред погледа на защитата на "Шалке" и португалецът се разписа след удар с външен фалц.

Останалите мачове от деня:
"Аугсбург" 1:2 "Волфсбург"
"Фортуна" (Дюселдорф) 0:0 "Падерборн"
"Хофенхайм" 0:3 "Херта" (Берлин)
"Лайпциг" 1:1 "Фрайбург

Дневник