В петък, 15 май, на церемонията по представянето на новия флаг на космическите сили на САЩ, президентът Доналд Тръмп обяви разработката на „супер-хипер ракета“, скоростта на която ще бъде 17 пъти по-голяма от скоростта на ракетите, които в момента са на пазара, пише американското списание Newsweek, цитирано от Агенция "Фокус".

„В момента създаваме невероятна военна техника на ниво, което никой не е виждал досега. Нямаме избор, трябва да го направим, като имаме предвид противниците, които имаме “, заяви Тръмп по време на церемонията по представянето на новия флаг на космическите сили на САЩ.

„Наричам я „супер-хипер ракета“ и наскоро чух, че е 17 пъти по-бърза от тези ракети, които съществуват в момента. Ако вземем най-бързата ракета, която имаме сега, то според слуховете Русия има пет пъти по-бързи ракети, а Китай разработва пет или шест пъти по-бързи. Но при нас тя е 17 пъти по-бърза “, каза той.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, който беше до президента, кимна в съгласие, докато Тръмп говори. Президентът добави, че проектът за създаване на такава ракета току-що е получил зелена светлина и след това се обърна към един от тримата генерали, които също присъстваха на церемонията.
„17 пъти по-бързо - можете ли да повярвате, генерале? Това е много, нали? 17 пъти по-бързи от ракетите, които имаме сега. Тази ракета е най-бързата в света, три пъти по-бърза от всички останали. “

В отговор на въпроси на репортери, служители на Пентагона ги посъветваха да потърсят информация в Белия дом. По време на пресконференция говорителят на Белия дом Кейли Макенани заяви, че засега не може да представи никакви подробности за тази „супер-хипер ракета“

Президентът прояви особен интерес към космическите сили на САЩ от самото им създаване. През януари, тоест още преди коронавирусната епидемия да обхване САЩ, той представи в социалната мрежа „Туитър“ ново лого за Космическите сили, наричайки ги „шестият вид на нашата великолепна армия“.

Въпреки че американските космически сили редовно стават мишени за различни видове пародии, включително новата серия със Стив Карел в Netflix, бюджетът им изглежда доста впечатляващ.

Американските военновъздушни сили вече са отпуснали 15,4 милиарда долара за космическите сили и се очаква през следващите пет години бюджетът им да се увеличи с още 2,6 милиарда долара, а по-голямата част от средствата ще бъдат изразходвани за закупуване на секретни космически системи.

Днес.бг