Висшата лига се надява да напредне в плановете за възобновяване на първенството в понеделник, когато клубовете ще проведат нова среща. На нея представители на отборите ще гласуват за завръщането към групови тренировки на фона на пандемията на коронавирус.

Ако поне 14 от всички 20 клуба се съгласят, че протоколите за безопасност са достатъчни за подновяване на заниманията, футболистите вероятно ще подновят тренировки във вторник.

В неделя трябваше да бъде последният ден от сезона, но заради пандемията все още трябва да се доиграят 92 мача. Миналата седмицата правителството отвори вратата за завръщането на професионалния спорт, но някои спънки остават, преди Висшата лига да се завърне пред празни трибуни.

Първото препятствие е видеосрещата в понеделник, на която трябва да се съгласуват условията за връщане към тренировъчен процес под строги правила

Мерките за безопасност включват мерене на температурата, строги хигиенни правила, като са забранени използването на столовите и душовете. Препоръките предвиждат да се тренира в групи по петима и без използване на шпагати и физически сблъсъци, за да се ограничи контактът между играчите.

Футболистите ще бъдат тествани два пъти седмично и ще трябва да предоставят писмено одобрение, че са получили и разбрали правилата в клуба срещу разпространението на COVID-19.

Перспективата клубовете да доиграят мачовете на неутрални терени отива на заден план, след като повече от половината отбори искат да домакинстват на собствените си стадиони. Първоначално проектът разглеждаше 12 юни като дата за завръщане, но ако клубовете се споразумеят и ако няма увеличение на заразените в страната, възобновяването на първенството е по-вероятно стане на 19 или 26 юни.

Мнозинството от играчите е съгласно с плановете за подновяване, но има и такива, които са обезпокоени, предвид обстановката във Великобритания. Броят на заразените в страната е над 243 хиляди, като загиналите са близо 35 хиляди.

"Честно казано, от това, което виждам, много играчи не приемат идеята за подновяване на първенството точно сега. Наистина искаме да се върнем, липсва ни играта и да правим това, което обичаме. Но трябва да сме в безопасност", каза халфът на "Челси" Уилиян.

Мениджърът на "Нюкасъл" Стив Брус заяви, че дори клубовете да се съгласят да подновят групови тренировки тази седмица, 12 юни е твърде ранна дата за започване на мачовете.

"Имаме нужда от достатъчно време за подготовка, за да вкараме тези играчи във форма или те просто ще падат като тесте карти. Повечето от мениджърите имат същите притеснения. Ще ни трябват поне шест седмици", каза Брус.

Дневник