Собственикът на "Нова броукастинг груп" Кирил Домусчиев не отрече достоверността на паметната записка, чрез която Васил Божков твърди, че е бил принуден да плаща по 20 млн. лева без ДДС годишно за реклама в "Нова телевизия".

Домусчиев определи хода на Божков като "манипулация". В позицията си той посочва, че няма да говори по темата, "за да не слиза на нивото на Божков".

Бизнесменът от хазартния сектор, срещу когото има 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, публикува в понеделник сутринта снимка на паметна записка, за която твърди, че е от 10 юли 2019 г. Според думите му срещата му с Домусчиев е била осъществена "под натиска на премиера Борисов и министър Горанов".

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка", написа Домусчиев във "Фейсбук".

Той изтъква, че много преди да купи "Нова броудкастинг груп", Божков вече е плащал за реклама и пиар в телевизията значително по-големи суми и посочва, че първият договор е от 16 юли 2012 г.

"Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук", заявява Домусчиев по темата.

В записката пише, че ако "Нова" загуби приходи от реклама от хазарта, Божков трябва да компенсира в същия размер с договор с "Нова" или футболния "Лудогорец". Срещу финансирането Божков твърди, че му е обещан "пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите".

Домусчиев, който е председател на КРИБ и собственик на "Лудогорец", насочва вниманието към договора за реклама между Българския спортен тотализатор и "Би Ти Ви медия груп". Домусчиев казва, че "Нова броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията, тъй като "от предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп".

"Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна ("БТВ медия груп") е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", заяви Домусчиев.

Реакцията му идва два дни, след като Борисов нарече Би Ти Ви "Божков тв". Медийната група обвини премиера в разпространяване на неверни твърдения.

Дневник