Светият синод на Българската православна църква иска от новата учебна година в училищата повече ученици да изучават религия като избираем предмет.

В обръщение до директори, родители и кметове ръководителят на Културно-просветния отдел към синода, Ловчанският митрополит Гавриил, обявява, че обучението по религия - християнство-православие, е незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност.

По данни от април към момента предметът религия се изучава в 147 училища в цялата страна.

"През настоящата 2020 г. Светият синод успешно завърши написването на своите учебници по религия - християнство-православие, от 1 до 5 клас и продължава работата си по учебниците от 6 до 12 клас. Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020/2021 година. С новите си учебници Светият синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности", се посочва в обръщението.

В него се призовава да се насърчава обучението по религия в часовете по свободно избираема подготовка, като се цитират текстове от училищния закон.

"Всички родители желаят децата им не само да усвояват добре хуманитарните или точните науки, наред с чуждите езици и спорта, но и да бъдат добри и уравновесени. За тази цел е необходимо подрастващите да се подготвят морално и ценностно за живота, да бъдат духовно и нравствено издигнати. С учебния предмет религия - християнство-православие, това може да се постигне много успешно, както личи от големия и убедителен опит в досегашната практика", се посочва в обръщението.

"Дневник" попита образователното министерство за позиция по темата и чака отговори.

Дневник