Днес Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 26 март 2020 г. Със заповедта си министърът допуска предварително изпълнение на 8 други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната.

Делото във ВАС е образувано по жалба на физическо лице, български гражданин, поставен под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време нямал право да се върне на работното си място във Великобритания. Мъжът е атакувал части от 4 заповеди на Кирил Ананиев, които касаят тези карантинни мерки.

Те предвиждат поставянето под карантина на хора, пристигнали в България от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта, забраняваща посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.

То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Според определението на ВАС заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. Според съдебния състав министърът на здравеопазването не е компетентен да се произнася по въпроса дали да има предварително изпълнение на общи административни актове.

"Предварителното им изпълнение е предвидено в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган", пише в определението на съда.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Дневник