Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) може да изключи компаниите, собственост на обвинения за 11 престъпления бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. Такова предложение е внесъл зам.-председателят на организацията Николай Вълканов (собственик и председател на съвета на директорите на "Минстрой холдинг").

Вълканов съобщи, че е внесъл предложението в управителния съвет на КРИБ пред Нова телевизия, която е собственост на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев като поясни, че конфликтът между Божков и Домусчиев го е накарал да внесе това предложение по-бързо.

Зам.-председателят на КРИБ посочи член от устава на организацията, който забранява членство на дружества със задължения към бюджета или неплащащи осигуровките на служителите си. Имали сме други такива случаи и сме ги изключвали, каза Вълканов и изброи Николай Банев и Миню Стайков. Стайков е в ареста от миналото лято с обвинения за държане на контрабандни цигари, данъчни престъпления и злоупотреби с еврофондове, а Банев - за пране на пари и присвояване.

Вълканов изрази недоумение защо Божков е разгласил есемеси за уговаряне на срещи с финансовия министър Владислав Горанов. По думите му в размяната на тези съобщения между двамата няма нищо необичайно, защото всички в бизнеса правели така, а срещите стават в министерските кабинети, а не тайно.

Васил Божков, който е в Обединените арабски емирства с 11 обвинения и България е поискала екстрадирането му, от няколко дни разпространява документи, с които иска да покаже влияние и връзки между бизнес и управляващи.

Дневник