Без значение дали живеете в апартамент или къща, пространството в жилището ви може да търпи промени в зависимост от това как подредите мебелите си, как организирате декорацията и какви цветове ще изберете за основни в дома си. Всички избори, които правим в обзавеждането на дома си оказват влияние върху оптичното му възприятие. Много често допускаме грешки, които допълнително стесняват пространството и ни карат да се чувстваме сякаш живеем в по-малко жилище, отколкото е всъщност.

Кои са интериорните грешки, които правят дома ни по-тесен?

Долепяте всички мебели до стените

Противно на логиката, която много хора имат, подреждането на мебелите плътно до стените не разширява пространството вкъщи, а го стеснява. Ако раздвижите мебелите и ги разпръснете по по-креативен начин в пространството, включително и в средата, ще дадете възможност на пространството да придобие повече обем.

Боядисвате всички стени в тъмен цвят

Играта с цветовете е интересен и модерен подход към помещенията в дома, но с тях трябва да се внимава. Ако прекалите с любимите си тъмни нюанси и ги направите основни в помещенията, това ще стесни оптично пространството и ще свие обема на дома ви.

Препълвате пространството с мебели

В желанието си да направят дома по-уютен, много хора правят грешката да претрупат стаите си с мебели. Уютът идва чрез употребата на топли цветове, чрез умно подреждане и аранжировка на пространството и поставянето на емоционално скъпи предмети в дома. Претрупването не носи уют, а по-скоро задушава пространството, прави преминаването трудно, а почистването от прах още по-трудно.

Използвате силен контраст

Някои хора си падат по контрастиращите цветове. Такъв е вкусът им. Прекалено крещящият контраст обаче свива пространството и прави помещението да се усеща по-малко, отколкото всъщност е. Смекчете контраста и направете преливането на цветовете по-плавно.

Боядисвате стените в бяло

Бялото е класика в интериора, но не прави услуга по отношение на оптичното разширяване на помещението. Противно на очакваното, бялото не помага в този смисъл, напротив – прави стаите по-малки, подобно на твърде тъмните цветове. Това е така, защото зениците се свиват при повишената яркост на помещението с бели стени. На фона на белите стени всички цветни мебели и декорации изглеждат прекалено много и това свива пространството.

Оставяте прозорците без пердета

„Голите“ прозорци може и да ви дават повече светлина и непосредствена гледка навън, но това не прави дома по-просторен, а по-малък. Всъщност, украсяването на прозорците с подходящи цветове и материи пердета придава повече уют и пространство на дома.

Днес.бг