42 400 лв. е сумата, събрана от глоби и санкции, в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Шумен за месеците март и април. От текущи месечни санкции по чл.69 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) са постъпили 59 835,73 лв., като общо за  периода са събрани средства в  размер на 102 235,73 лв. Издадени са 26 наказателни постановления за 47  900 лв.

Цифрите са посочени в месечния отчет за контролната дейност на екоинспекцията.

През месеците март и април експертите на РИОСВ-Шумен са извършили общо 43 проверки и са проверени 41 обекта. От извършените проверки 22 са планови, а 21 са извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 22 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. За установени административни нарушения са съставени 13 акта.

През изминалите два месеца са извършени 8 проверки по сигнали, от постъпили общо 18 сигнала и жалби от граждани, приети по „Зеления телефон” и електронната поща на РИОСВ. Пет от сигналите са препратени по компетентност на други органи.

Предприети са действия по два подадени сигнала и са обработени още два, свързани с опазването на птици и животни.

Получен е сигнал, според, който в интернет сайт за онлайн търговия е обявена за продажба Европейска блатна костенурка, която е защитен вид.  За установяване на самоличността на физическото лице, публикувало обявата, е изпратено писмо до ОД на МВР –Шумен.   

Проверени са два сигнала за бедстващи щъркели в кв. „Макак“ и в землището на Велики Преслав. По първия сигнал в рамките  на  40 мин.  от  подаването  му  е  извършен  оглед  на  района  от  експерт, при който е установен само един щъркел в добро жизнено състояние. В добро състояние е открит и другият щъркел, за който е подаден сигнал. С помощта на служител на ТП „ДГС Преслав“ е извършен оглед на района в землището на Велики Преслав и е установено, че щъркелът е в добро жизнено състояние и може да лети.

ШУМ.БГ