Националният оперативен щаб обяви масовото затваряне на големи групи хора и на цели квартали или населени места за "не много ефективно" и оттук нататък усилията в борбата срещу коронавируса ще бъдат съсредоточени в малките общности, близо до заразените. Това се разбра от думите на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на щаба днес.

"Първо, то (затварянето -б.р.) създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за тези хора и, второ - да, може би предпазвате околните квартали, но всъщност оставяте вируса да продължи да циркулира в затворения квартал и нашите мерки там да са по-неефективни", каза Кунчев. Досега под карантина заради заболели от COVID-19 бяха поставени град Банско, старозагорското село Паничерево, ромската махала на Ямбол и столичните ромски квартали "Филиповци" и "Факултета".

"Много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала", обяви днес Кунчев.

Пръскането от въздух - художествена самодейност

Той коментира и масовото пръскане с дезинфектанти на улици и площади, включително от въздуха, като определи тези методи като "странни". Препоръча да се използват специализирани фирми.

"А не да използваме такива странни методи като масово пръскане на улици, на площади с различна техника, с коли, а, не дай Боже, и пръскане с хеликоптери и самолети. Това малко прилича на художествена самодейност и няма научна обосновка", смята Кунчев. Досега немалко общини прибягваха до пръскане на големи открити площи, а наскоро в ямболската ромска махала "Райна Княгиня" бе извършено пръскане с дезинфектант от хеликоптер.

Вчера и Световната здравна организация излезе с препоръка да не се пръскат хора и улици с дезинфектанти.

По-малко болници в София ще лекуват COVID-19

Вече само 7-8 болници в столицата ще лекуват пациенти с коронавирус, съобщи Ангел Кунчев. За намаляване на лечебните заведения, които пряко работят с пациенти с коронавирус, вече призоваваха шефове на болници, а в петък е имало среща между тях и Националния оперативен щаб.

По думите на Кунчев при ситуацията в момента, когато заразените вече не са толкова много, намаляването на болниците е по-добрият вариант. Той изтъкна и че по този начин ще може хората с хронични заболявания, които в последните 2-3 месеца са отлагали лечението или приема си в болници, да могат да получат медицинска помощ.
Кунчев изброи болници в столицата, които ще продължат да лекуват пациенти с коронавирус - ВМА, "Пирогов", Александровска болница, шнфекциозната и белодробната болница, "Св. Анна" и Втора градска болница.
"Отделенията, които са специализирани за COVID, ще останат като резерв, за всеки случай, но ще съсредоточим цялата патология в тези болници", поясни той.

"Аз бих приканил всички хора, които по някакви причини отложиха търсенето на медицинска помощ, че сега вече могат да се обърнат към лекарите, тъй като тяхната безопасност е гарантирана", увери държавният здравен инспектор.

Дневник