На две фирми е възложено проучване на възможностите за алтернативно водоснабдяване на Шумен. Едната има за цел да остойности доизграждането на Система "Дунав", а другата обследва неработещите от десетилетия дълбоки сондажи край кв. "Мътница".    

Това обясниха пред журналисти днес кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му по строителство и екология инж. Боян Тодоров. 

Двата екипа все още не са готови с докладите си, но първоначалните проучвания показали, че и Система "Дунав", и сондажите няма да заработят и да се свържат с водопроводната система на града в рамките на следващите 2 години.  

Кметът определи като големи грешки и недалновидни решения изоставянето преди години на Система "Дунав" и на сондажите край "Мътница". Той призова обаче да не се прибързва с необмислени решения и сега. 

"За нас проблемът с алтернативните водоизточници стои от много отдавна. Нека да не вземаме импулсивни решения, да не прибързваме, защото тези грешки, които направим сега, ще останат като грешки и за следващите поколения. Трябва да оставим експертите да кажат какво трябва да стане, а не да влагаме политика в избора на това какъв алтернативен източник да се намери за Шумен", каза Христов. 

Той обясни, че в момента никой не знае в мътнишките сондажи какво количество вода има, а същевременно е ясно, че те нямат изградена захранваща мрежа, помпени станции, тръби. 

Възстановяването им ще струва при всички случаи много милиони, които община Шумен няма. За Система "Дунав" пък премиерът бил поел ангажимент да съдейства. 

По отношение на засушаването и намалените количества вода в язовир "Тича" кметът призова големите фирми и производствени предприятия да проверят дали не могат да изградят собствени водоизточници, а ако не, да се опитат да намалят потреблението си. Той даде пример със самата община, която за поливни нужди и за миене на улици вече черпи вода от горното течение на река "Поройна" при парк "Кьошкове". 

ШУМ.БГ