Фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски е дарила 500 хил. лева на "Левски", съобщиха от футболния клуб. Парите са преведени от "Интръст", сочи информацията.

Дарението идва в момент на увеличаваща се криза в "Левски", застрашаваща бъдещето на клуба. От години има твърдения, че Пеевски стои в сянка зад собствеността на клуба заедно с министър-председателя Бойко Борисов.

През февруари изпълнителният директор на сините Павел Колев заяви, че един от бившите собственици Александър Ангелов, който е свързван с Пеевски, е дарил 140 000 лева.

Кризата в "Левски" се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. Преди дни бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, прехвърли акциите към министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът отвърна, че това не е негов проблем и че не приема акциите.

Юристите дават различни версии за собствеността на "Левски". Повечето смятат, че Борисов вече е собственик на клуба. Според други джиросването на акциите е дарение и министър-председателят следва изрично да се откаже от него.

Наско Сираков изрази желание да вземе акциите и обясни, че забавянето крие опасности. Сега Божков обяви, че в сряда сутринта ще направи предложение към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите на "Левски".

"От компанията, която е еднолична собственост на Делян Пеевски, се свързаха с клуба, за да декларират желанието си да помогнат на "Левски" в този тежък момент, без да поставят условия за притежанието на акциите, както и да призоват чрез нас и други фирми, които имат възможност, да помогнат за оцеляването на любимия клуб", гласи съобщението в сайта на сините.

"Използваме повода, за да се обърнем отново към всички дарители с благодарност за неоценимата помощ и да обещаем, че ще получите отчетност за всеки похарчен лев, както беше и досега", допълват от клуба.

Сините си поставиха за цел да съберат 1.5 млн. лева до 24 май, когато е рожденият ден. Чрез различни кампании те обявиха в понеделник вечерта, че са минали 250 хил. лева. В дарителската платформа "Хелп карма" има около 130 хил. лева от 2035 дарители.

Дневник