Дарението, което депутатът от ДПС Делян Пеевски е направил на "Левски", предизвика противоречиви реакции сред привържениците на клуба. Тръстът "Синя България", който с 10% е вторият най-голям акционер, го определи за "неприемливо" и призова клуба да го върне.

Изпълнителният директор Павел Колев каза пред журналисти, че не е в правомощията му сам да се разпореди и темата ще бъде обсъдена от управителния съвет в сряда. По думите му заседанието е било предварително насрочено и съвпада по време с темата.

Дарението идва в момент на увеличаваща се криза в "Левски", застрашаваща бъдещето на клуба. От години има твърдения, че Пеевски стои в сянка зад собствеността на клуба заедно с министър-председателя Бойко Борисов.

"Левски" обяви преди дни, че прави последен опит да събере средства за съществуването си, като се обърна към привържениците с поставена цел 1.5 млн. лева до 24 май, когато е рожденият ден на клуба. Колев посочи, че предвид активността на запалянковците "би трябвало да можем да се справим и без тях (парите от Пеевски)".

"Но дарението само по себе си не е нещо лошо в никакъв случай - имам предвид, когато идва без условия и е направено с идеята да помогне на клуба. Казус може да възникне от гледна точка на това, че могат да се търсят политически зависимости и когато даренията идват с политическа или друга цел, тогава би възникнал казус, но аз поне нямам такива индикации", каза Колев.

"Най-големият дарител са феновете на "Левски". Мисля, че това го разбраха по целия свят. Едноличен физически дарител не е важно кой е. С отделяне от залъка си публиката събра над 1.5 милиона лева в последните два месеца", добави изпълнителният директор на сините.

Надеждата му е и други фирми да направят големи дарения. "Искрено се надявам да има и други компании, които могат да си го позволят", заяви Колев и посочи, че помощ може да дойде чрез дарение, договор за реклама или спонсорство.

Той добави, че с наличните средства, събрани от привърженици, са платени част от заплатите на футболисти. Остава притеснението, че заради неполучени възнаграждения те могат да разтрогнат договорите си по вина на клуба.

"Основното решение е как да разпределим оскъдните средства, с които разполагаме. Засега поне оцеляваме, справяме се добре. Бих призовал хората да мислят рационално освен със сърце и да продължават да помагат на "Левски", каза Колев.

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, заяви, че в сряда сутринта ще направи "предложение към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите на "Левски".

Реакцията на феновете

Управителният съвет на тръста "Синя България" прие с недоволство публикуваната в официалния сайт на сините новина за дарението на Пеевски.

"Смятаме, че приемането му е недопустимо, и призоваваме ръководството на ПФК "Левски" АД да се откаже от него и да върне преведената сума на дарителя, а в случай че той не желае да я приеме обратно - същата да бъде дарена за благородна кауза", се казва в позицията на тръста.

"В момент, в който цялата синя общност дава буквално последните си средства, за да спаси любимия си клуб, и в който всички усилия са насочени към изваждането на клуба от политическите игри, които го превърнаха в заложник, приемането на мащабно дарение от спорна политическа личност компрометира усилията ни и борбата ни, като ни поставя и в поредна зависимост."

"Националният клуб на привържениците (НКП) се обръща към синя България с призив: "Нека не спираме да даряваме. От нас зависи", заяви единствено председателят на НКП Степан Хиндлиян заяви пред "Дневник".

Дневник