Мартин Н., който е бил обвиняем за многократно нарушаване на наложената му карантина след завръщане в чужбина, получи наказание пробация с две пробационни мерки, както и полагане на 200 часа безвъзмезден труд в рамките на една година. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Мъжът е обвинен за престъпление по член 355, ал. 2 от НК, извършено като продължавано деяние, в извънредно положение и по време на пандемия с острозаразна болест, каквато е коронавирусната инфекция.  

Обвиняемият се завърнал от чужбина на 1 април тази година. Влязъл в България през Русе. Здравните власти му издали предписание за поставянето му под карантина за срок от 14 дни във връзка с епидемиологичните мерки, издадени против разпространението на COVID-19 в България. Въпреки това той нарушил задължителната каратнина, и то няколко пъти. По време на проверките на служители на полицията мъжът не бил открит на посочения от него адрес за изолацията му.

Мартин Н. се отказал от разглеждане на делото срещу него по общия ред и сключи споразумение с Районната прокуратура в Шумен, като приел да търпи двете пробационни мерки -  задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година и 6 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни срещи с пробационен служител за същия срок. Той ще положи и 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Одобреното от Шуменския районен съд споразумение е със сила на присъда и е окончателно.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че пробация във връзка с коронавируса е получил още един шуменец. 

На 10-ти април извършено на 10 април 35-годишният Тихомир И. предал на полицаите от КПП-то в шуменския квартал „Дивдядово“ декларация, в която записал, че отива на работа в Шумен. Това се оказало лъжа. 

Пробацията му е със срок 8 месеца и включва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационен служител.

ШУМ.БГ