"Индустриален парк Шумен" АД приключи финансовата 2019-та с печалба в размер на 2,133 млн. лв. Резултатът поставя годината като най-успешна от създаването на дружеството, което е публично-частно партньорство между община Шумен и "Ники БТ" АД, се казва в годишния му финансов отчет. 

Предходната 2018-та печалбата на Парка беше 1,575 млн. лв., година по-рано бе 603 хил. лв., а преди това имаше серия от загуби, заради разходите за изграждане на инфраструктура и слабите продажби на терени. 

Към момента са продадени 66% от общо наличните 290 декара в Подзона А и 13% от Подзона Ц, която е 400 дка. През миналата година са финализирани продажбите на терени на "Виас" ЕООД, "Ресапак" ООД, "СРСРАМКО БГ" ЕАД и "Киоск България"  ООД. 

Бордът на директорите на дружеството предлага 10% от печалбата да отидат във фонд задължителни резерви, 30% /или 640 хил. лв. да се разпределят между съдружниците, а останалите 60% да бъдат записани като неразпределена печалба от минали години. По този начин община Шумен, която притежава 40% от акции, ще вземе 256 хил. лв., а "Ники" БТ 384 хил. лв. 

"Беше наистина добра година. В новата Подзона Ц имаме продажби и започнато строителство на предприятия, дори без да е завършена инфраструктурата й. През тази година в нея ще се направят 2 нови кръгови кръстовища, ще се въведе в експлоатация уличната мрежа с осветлението и съобщителната мрежа", каза за ШУМ.БГ директорът на "Индустриален парк Шумен" АД Николай Тончев. В Парка към момента работят вече над 1000 души. 

"Надявам се продажбите да продължат, да имаме нови инвеститори. Знаем обаче, че 2020-та година ще бъде трудна, заради пандемията от COVID-19", каза ще Тончев.  

На насроченото за 8 юни редовно годишно общо събрание на акционерите, освен приемане на Годишния финансов отчет и разпределение на печалбата, ще се гласува и промяна в борда на директорите. От квотата на община Шумен ще напусне по негова молба Виктор Красимиров Минчев, а на негово място ще влезе новият главен архитект Пламен Димитров Георгиев. 

ШУМ.БГ