Левски" приема дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, реши управителният съвет (УС) на клуба. Успоредно с това ще се работи за свикване на общо събрание.

Насрочената засега дата е 6 юли, но ще има и резервна (22 юли), обяви изпълнителният директор Павел Колев.

Той каза, че клубът не прави разлика между дарителите. В същото време Колев заяви, че е скептичен за подписване на спонсорски договор с офшорна компания, изразила готовност да дава по 6 млн. евро за три години, тъй като проверката за почтеността ѝ "поставя меко казано под въпрос възможността "Левски" да се обвърже с такава компания".

Преди ден сините обявиха в сайта си, че Пеевски е дарил 500 хил. лева чрез своята фирма "Интръст". Последваха противоречиви реакции сред привържениците, като тръстът "Синя България", който с 10% е вторият най-голям акционер в клуба, призова парите да не бъдат приемани.

"Позицията на УС е, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и също така носим отговорност и към привържениците да направим така, че клубът да оцелее. От тази гледна точка нямаме право въобще да обсъждаме други варианти освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, отчитайки всяка стотинка", заяви Колев. Той каза, че целта е клубът да бъде спасен и предаден в добро здраве на следващото управление.

По думите му до края на юли "Левски" се нуждае от около 3 млн. лева, а в момента разполага с една шеста от сумата (тоест сините се нуждаят от около 2.5 млн. лева в следващите два месеца).

Изпълнителният директор заяви, че целта на обявяването на дарението не е била да се изказва благодарност. "Просто имаше за цел да информираме обществеността, защото, колкото и да не е редно да го казвам в момента, в последните години в "Левски" това нещо се е случвало доста пъти под тази форма - просто не е било съобщавано". И уточни: "Не, нямах предвид това (че и друг път Пеевски е дарявал), а имах предвид, че и друг път са правени подобни дарения. Просто не е било съобщавано. Ние го съобщаваме, защото сме приели тази политика и смятаме, че е честно пред хората да знаят какви пари постъпват".

По темата за недоволството сред запалянковци, той отговори: "Първо, "Левски" не се е молил за това дарение. Втори, ние не сме поставяли предварителни условия за това кой може да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от три месеца и по нея хората са отделили от насъщния си, за да подкрепят клуба, който обичат. Има привърженици на други отбори, които даряват. Аз лично имам поне 10-15 съобщения от привърженици на ЦСКА, които смятат, че "Левски" трябва да го има и са дарили".

Колев добави, че дарението произвежда задължения единствено за дарителя. "На нас условия никой не ни е поставял. Ние нямаме абсолютно никакви задължения към хората, които даряват, освен да изхарчим парите прозрачно". Според него откакто през 1998 г. футболните клубове са станали акционерни дружества, "по-прозрачен клуб от "Левски" няма и не смятаме да изневеряваме на този принцип".

Изпълнителният директор на "Левски" каза, че чуждестранна фирма писмено е изразила готовност да влага по 6 млн. евро с договор за три години. "Първо, фирмата е регистрирана като офшорна компания, и второ - всички детайли и цялата финансова информация, които успяхме да съберем за нея като минало, поставя меко казано под въпрос възможността "Левски" да се обвърже с такава компания."


Бъдещето на "Левски"

В сряда сутринта обвиняемият бизнесмен Васил Божков пусна анкета във "Фейсбук" с въпроса дали "новият собственик на акциите на "Левски" да бъде определен чрез електронно гласуване".

Темата не е била обсъждана на заседанието на управителния съвет. Не е говорено и за вариант, при който акциите в мажоритарния пакет, да се обезсилят на общото събрание.

"В момента не знаем дали мажоритарният акционер ще се появи на общото събрание. Затова има и втора дата", каза Колев. Предстои да бъде уточнено дали събранието ще е редовно или извънредно.

"Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, която крие редица рискове и изисква съгласието на мажоритарния собственик. Обезсилване означава намаляване на уставния капитал, което ще лиши редица кредитори от обезпечение и не е най-добрата опция в момента", заяви Колев. Личната му позиция е, че не приема хода на Божков с "електронното гласуване".

Усилията на ръководството в момента са насочени към задържане на футболистите, за да могат сините да реагират при отваряне на трансферния пазар.

Колев каза, че обсъжда бъдещето на "Левски" с Наско Сираков, който в неделя публично изрази желание да получи акциите на клуба. "Левски" винаги е имал нужда от Наско Сираков. Това е човек от когото само можеш да се учиш как се управлява във футбола", заяви изпълнителният директор.

Според Колев най-лошият сценарий е обявяването на клуба в несъстоятелност. "Колкото и да работим, спасението на "Левски" минава през много сериозно орязване на бюджета, което се случва в момента". По думите му клубът не може да се издържа само от дарения, за да съществува в професионалния футбол.

"Силно се съмнявам, че всички тези моралисти, които призовават "Левски" да играе само с български футболисти и само с юноши, ще изтърпят повече от три мача. Истината е, че в момента трябва да поемем по този път, защото такива са реалностите. Освен ако не дойде много мощен спонсор, което аз не виждам на хоризонта."

Дневник