Демократична България" иска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов и закриването на временната комисия за контрол на средствата, изразходвани в кризата, за чийто председател преди седмица с подкрепата на ГЕРБ беше избран депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Пред лицето на задаващата се безпрецедентна икономическа криза и трудностите на домакинствата и бизнеса е връх на цинизма цялата българска и европейска финансова помощ да се поставя под контрола на хората, които и досега обслужваха мащабни схеми за източване на публичен ресурс и тяхното прикриване", пише "Деморатична България" в разпространена до медиите позиция, като посочва, че антикризисната помощ "се отдава на концесия на ДПС в рамките на необявената коалиция на Борисов с Доган и Пеевски".

Според обединението Горанов, "известен като главно подставено лице на Сараите в правителството", се е дискредитирал окончателно след разкритията на бизнесмена с 11 обвинения Васил Божков за това, че с "пълния съпорт" на назначената и контролирана от него (Горанов - бел. ред.) комисия по хазарта са били отклонени поне 700 милиона лева такси от Васил Божков.

"Контролирането пък на разходването на тази икономическа помощ беше възложено на бутафорна комисия под ръководството на Йордан Цонев, вероятно най-верният парламентарен паж на Пеевски, който изигра централна роля в казуса КТБ", посочва "Демократична България".

Затова обединението настоява за оставката на Горанов и замяната му с министър, който може да осигури прозрачност при разпределяне на антикризисните пари, както и закриването на комисията "Цонев" "поради изначалната порочност на нейния замисъл и състав".

"Демократична България" настоява и за въвеждане на предложените от него радикални мерки за прозрачност и по-конкретно мярката за създаване на Публичен електронен регистър на обществените разходи, свързани с кризата, и на бизнесите и хората, получили достъп до различни мерки за подкрепа - в реално време и в отворен формат.

Дневник