Парапланеристът Веселин Овчаров и сърфистът Никола Абаджиев ще влязат пряко в съревнование. Двамата ще опитат да прекосят страната от запад на изток по продължението на река Дунав.

Те ще разполагат с 12 часа, като целта е да изминат възможно най-дълго разстояние от началната точка Ново село (област Видин). Овчаров ще е с парапланер, а Абаджиев с кайтсърф.

"Мисля, че Весо има малко по-добра позиция в прекосяването, защото ще изминава малко по-малко разстояние и всичко ще зависи от самия него и вятъра. Аз ще трябва да се съобразявам с доста неща в Дунав. Има и много големи кораби, течения, мостове и всякакви други препятствия. Със сигурност и на двама ни няма да е лесно, но ще дадем всичко от себе си", каза Никола Абаджиев, цитиран от организаторите от "Ред бул".

Овчаров смята, че възможностите на двамата са почти равни. Той посочва, че за 12 часа при добри условия би могъл да прелети цялата страна, което би било национален и европейски рекорд. Пътят му ще минава над Белоградчик, Монтана, Плевен, Бяла, Разград, Шумен и Добрич.

"Много пъти съм летял по 200-300 км буквално успоредно до река Дунав, но винаги съм бил сам и съм се състезавал само с вятъра. Сега ще бъде и Никола до мен с неговия кайт и ще бъде истинско зрелище за мен и за зрителите, които ще могат да го видят през погледа на камерите", заяви Овчаров.

Надпреварата между тях е планирана за 20 юни.

Дневник