Обвиняемият бизнесмен Васил Божков даде начало на "електронно гласуване" за определянето на новия собственик на "Левски". Ден след като във "Фейсбук" проведе анкета за това дали хората искат следващият мажоритарен акционер да бъде определен с електронно гласуване, сега той пристъпи към същинския избор.

Божков представя "четирите най-обсъждани кандидатури" - Наско Сираков, Константин Папазов, тръста "Синя България" и Националния клуб на привържениците (НКП). Той обаче предоставя възможност и за добавяне на свободен избор от хората, като веднага бяха включени депутатът от ДПС Делян Пеевски, министър-председателят Бойко Борисов, Слави Трифонов, Бил Гейтс и други.

"Преди седмица се надявах да се прекратят задкулисните игри с ПФК "Левски" АД. Не се случи. Вие решете кой да получи мажоритарната собственост", пише Божков, който досега твърдеше, че акциите са прехвърлени на Борисов.

Кризата в "Левски" се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. Преди седмица Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, направи ход за джиросване на акциите към министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът отвърна, че това не е негов проблем и че не приема акциите.

Юристите дават различни версии за собствеността на "Левски". В началото повечето смятаха, че Борисов вече е собственик на клуба. Според други джиросването на акциите е дарение и министър-председателят следва изрично да се откаже от него. Няма официална информация дали премиерът e направил някакъв писмен отказ за джиросаните акции, или само медийните му изяви биха тълкувани като такива.

В събота официалният мажоритарен собственик Георги Попов заяви, че Борисов трябва да реши и може да ги прехвърли на Наско Сираков - около когото явно има по-голямо обединение, че може да влезе в ролята на получател на акциите.

В картината се включи и Пеевски, чието дарение беше прието от "Левски" и предизвика разделение в мненията на привържениците.

Дневник