Шуменският Регионален исторически музей /РИМ/ поиска от община Шумен да му предостави дарени преди повече от 12 години средства за Мадарския конник. Сумата от 38 хил. лв. е събрана от 2008-мадо 2010-та година в рамките на кампания за съхраняване на Конника след избирането на барелефа за Национален символ на България. 

Парите са останали в специална банкова сметка на община Шумен, като за изминалите година дори са се увеличили с 1 015 лева от лихви. 

Според писмото искане на директора на РИМ д-р Даниел Руменов, те ще се използват за дейности по социализация на НИАР "Мадара". Предстои в алеите на Конника да се купят и поставят 4 големи беседки за общо 9200 лв., 10 масивни пейки за 2136 лв., 22 паркови осветителни тела за 3409 лв., 4 силни прожектора за осветяване на барелефа за 1712 лв., 100 кв. каменни плочи за подмяна на пешеходни алеи за общо 1500 лв. Най-голямата сума - 18 000 лв., е предвидена за основен ремонт на двете бунгала, които се ползват за археологическа база на Резервата. 

На вчерашното заседание на Комисията по култура към Общинския съвет кметът на село Мадара Неделчо Неделчев поиска парите да се дадат за паркинг около старините, но членовете на комисията не се съгласиха и се аргументираха с това, че парите от сметката са за конкретни цели и не могат да се пренасочват.  

Освобождаването на дарените средства ще стане с решение на Общинския съвет в Шумен. 

ШУМ.БГ