В новаторски за България пилотен проект ще се включи Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“. Става въпрос за изграждане на мрежи между университети, в които ще се обучават студенти по една и също специалност.

Това съобщиха на онлайн пресконференция по повод Патронният празник на ШУ ректорът на висшето училище проф. Георги Колев и председателят на Общото събрание на Шуменския университет доц. Юрий Проданов.

„Това е интересна перспектива. Тя бе обсъдена по време на конферентна среща между министъра на образованието Красимир Вълчев и ректорът на ШУ проф. Колев. Идеята е няколко университета в мрежа да обучават студенти в дадена специалност“, обясни доц. Проданов.

В това обучение ще бъде включена специалността „Журналистика“, в която студенти, които учат в Софийския университет ще се обучават в Шумен и обратно. В пилотния проект ще бъдат включени и специалностите „Икономика“ и „Туризъм“, по които студентите, освен в ШУ, ще учат и в Икономическия университет във Варна и специалността „Национална сигурност“, която ще е в мрежа с Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

По време на пресконференцията проф. Колев заяви, че тази година ще е трудна и непредвидима относно кандидатстудентската кампания и приемът на студенти.

„Минали години до 1 юни запълвахме 40% от приема. Сега през двата месеца на извънредно положение не можехме да приемаме студенти. Затова въведохме електронна система, която обаче не може изцяло да замени физическото присъствие на кандидат-студентите в университета, въпреки че за две седмици през електронната система са подали документи 160 кандидати“, каза проф. Колев.  По думите му решаваща за кандидатстудентската кампания ще е и степента на обедняване на българите. „Голяма част може да решат, че тази година ще работят и няма да отделят средства за постъпване в университет“, каза още проф. Колев. Той заяви, че след приключване на държавните изпити в ШУ ще издаде заповед, с която всички 347 преподаватели ще бъдат ангажирани с кампанията по кандидатстване.  

Според доц. Проданов кампанията ще се измести с месец или два, като очаква и септември да е активен. „Сега психологически всички са се насочили към матурите. След като те преминат очаквам по-активно завършващите да се насочат и към ВУЗ-овете“, допълни той.

Проф. Колев и доц. Проданов посочиха още, че към момента финансовото състояние на ШУ е балансирано.

„През двата месеца са реализирани малко икономии от консумативи – ток, вода и др., но учебният и научният процес в университета не е спирал. Вървят и административните задачи, така че по отношение на заплати няма как да се направят икономии“, каза проф. Колев.

Той начерта друга опасност пред финансовото състояние на ШУ. „В 8 професионални направления предстои да отпаднат студентските семестриални такси. При нас това засяга 18 специалности, предимно педагогически. Държавата може и да компенсира намаления бюджет, но няма да покрие 100% от таксите. А ние сме университет, който не развива стопанска дейност и разчита на такси“, каза още проф. Георги Колев. Той припомни, че от държавата за издръжка на ШУ постъпват 50% от необходимите средства, а останалите 50% университетът трябва да набави от собствени приходи.

В края на пресконференцията проф. Колев и доц. Проданов честитиха празникът на академичната общност и пожелаха здраве.

Днес патронният празник на ШУ бе отбелязан по различен начин. За първи път почитането на приноса и святото дело на нашия патрон епископ Константин Преславски не се състоя в присъствието на настоящи и бивши студенти, преподаватели, служители и гости.

Тържеството бе открито с церемония по издигане на знамената пред Ректората. Д-р Марияна Петева, ръководител на Университетската библиотека“ издигна знамето на Република България.

Валентин Борисов, студент IV курс, специалност Компютърна информатика и капитан на отбора по информатика, който спечели преди дни третото място в онлайн изданието на националната републиканска олимпиада по програмиране, издигна знамето на Европейския съюз.

Проф. д.н. Христомир Христов издигна знамето на Шуменския университет.

Ректорското ръководство изрази признателността на академичната общност, поднасяйки цветя пред Паметника-свитък. Валентина Кулева, IV курс, специалност Българска филология, ОКС бакалавър, представи на старобългарски език благослова на епископ Константин Преславски из „Учително евангелие“: „…Да послушаме и да се удивим на милостта и човеколюбието Божие – Той заради нас се преклони и слезе от небесата, за да се изчистят нашите души от грехове… Затова ни е сътворил, за да създаваме добро, а не лукавство и не завист – създадени сме, за да вършим добри дела…“.

ШУМ.БГ