Украинското външно министерство обвини България в "манипулативни твърдения" заради декларацията, приета вчера в парламента в София, малко след като българското увери, че Киев е обещал да се съобрази засега с исканията.

С нея Народното събрание осъди разделянето на Болградския район на пет административни единици - громади - като част от реформата за децентрализация, осъществявана от Киев. Аргументът на депутатите бе, че макар България да отчита суверенитета на Украйна и ангажиментите ѝ по международни договори, този ход би бил удар по българската общност.

Малко по-късно Министерството на външните работи в София увери, че в телефонен разговор между министър Екатерина Захариева и украинския ѝ колега Дмитро Колеба е дадено обещание да не се осъществява разделянето на Болградския район засега и първите дипломати да "поддържат връзка, докато този въпрос не намери приемливо решение".

Декларацията по предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов обаче е посрещната остро от украинските власти, които предупреждават, че въпросът за Болград ще бъде решен "съобразно украинското законодателство, като се има предвид позицията на местните жители, включително голямата българска общност".

"Министерството на външните работи на Украйна силно протестира срещу приемането на 20 май на Декларацията... въпросът за административно-териториалната организация на Украйна е в изключителните компетенции на държавните власти в Украйна", се казва в публикувана на сайта позиция.

Украинските медии са разделени

"Опитите на чужда държава да се меси ввъв вътрешни въпроси на Украйна са напълно неприемливи за нас", а "манипулативните, недостоверни обвинения за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна са изненадващи и неразбираеми", продължава текстът.

Външното министерство в Киев уверява, че защитата на правата и свободите на представителите на всички малцинства в страната - и това включва българското - са съобразени с Рамковата конвенция за защита на националните малцинства на Съвета на Европа от 1995 г.

Народното събрание поиска в декларацията заседание на двете правителства, на което да бъде решен въпросът. Засега според съобщението на МВнР двамата министри ще поддържат връзка, а Кулеба ще "провери въпроса".

Според Асоциацията на българите в Украйна реформата обрича малцинството там (най-голямата етническа група в Болград) на обезличаване и е възможно да бъдат накърнени негови права и свободи. Украинските медии са разделени. Някои твърдят, че етническата карта се разиграва заради политически интереси, други - че административната реформа на Украйна се прави, без да се вземат предвид реалните нужди на местните общности.

Дневник