При обявяване на грипна ваканция учениците да преминат към онлайн обучение. Това предложение направи министърът на образованието Красимир Вълчев на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Той уточни, че законопроектът ще залегне към Закона за предучилищното и училищното образование, съобщава "Фокус".

"Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То започна успешно благодарение на ситуацията и на усилията, които бяха положени от учителите, благодарение на добрата ангажираност на родителите", даде своята оценка за онлайн обучението досега Вълчев.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Таня Петрова той каза, че започнал веднъж да се прилага методът на онлайн обучението, то "нямаме право в грипни ваканции да не провеждаме такова обучение".

Вълчев обясни още, че ако трябва да се провежда електронно обучение, то в много по-голяма степен трябва да бъде синхронно. За целта е нужна една платформа, която да се използва от всички учители. Той допълни, че регламентирането на онлайн обучението трябва да стане със закон.

По думите му за 2027 г. е предвидено да има безплатни споделени образователни електронни ресурси, които ще бъдат разработени с финансиране по оперативните програми. Министърът прогнозира, че дотогава над 98% от учебното съдържание ще бъде електронно визуализирано и безплатно.

Дневник