Сезонът на ураганите в Атлантическия океан тази година ще бъде вероятно по-активен от нормалното и се прогнозират между три и шест урагана от трета или по-голяма категория по петстепенната скала за силата на ураганите, съобщиха американски метеорологични специалисти, цитирани от БТА.

"Има 60% вероятност да имаме сезон, който да продължи повече от половин година. Този сезон на ураганите може да бъде изключително активен. Очаква се в Атлантическия океан да има между шест и десет ураган, от които между три и шест могат да са от трета или по-висока степен с ветрове със скорост от най-малко 178 километра в час", заяви днес на пресконференция Нийл Джейкъбс, ръководител на американското Управление за океанографски и атмосферни наблюдения.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан продължава от 1 юни до 30 ноември. Средно през него може да има шест урагана, сред които три по-големи.

Евентуални операции по евакуация на хора заради приближаващи урагани обаче тази година могат да бъдат нарушени от мерките за социална дистанция, въведени заради пандемията от коронавирус.

"Броят на местата в убежищата за евакуирани ще бъде определено намален заради санитарните изисквания", казва Карлос Кастийо, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации.

Дневник