Нова сесия се открива за бедстващите свободни артисти, които могат да кандидатстват за три месечни творчески стипендии, съобщи Министерството на културата. Тя ще е със срок до 1 юни, се реши след поредна среща между министър Боил Банов и контактната група на независимия сектор. Досега 1028 души подадоха документи, но под 30 % от тях - 323 души, отговаряха на условията. Помощта е в размер на 720 лева и ще се получава три месеца.

"Днес на преговорите с министър Банов търсехме всички възможности, за да стигнат до повече свободни артисти отпуснатите 2.5 млн. лева като творчески стипендии", обясни режисьорът Веско Димов, който участва в преговорите, за "Дневник".

На първата сесия много кандидати - 320, бяха върнати, заради "недоокомплектована" документация. През новата в НФ "Култура" към министерството отново ще бъдат разгледани "недоокомплектованите" и нагласата е при по-несъществени пропуски кандидатът да се одобрява.

Актьори като Ованес Торосян, който работи на свободна практика, бяха спрени, заради следен месечен доход по-висок от 1000 лева през 2019 г. Напълно отпаднаха артисти, които не са се самоосигурявали и нямат Булстат.

"Месечната осигуровка е минимум 200 лева, а това е 1/3 или ¼ от дохода им и повечето свободни артисти не са склонни да я правят", обясни реалното положение Димов. Не повече от 10% от тях имат Булстат, добави той.

След повече от два месеца забрана на всякаква публична сценична, музикална или изложбена дейност и с перспектива тя да продължи още два, тази категория творци е на ръба на оцеляването. Техните колеги на трудов договор в държавните и общинските културни формации получиха гаранция за шест месеца сигурни заплати и осигуровки.

"Становището на социалното министерство и на Агенцията по приходите е, че няма как хора, които не се самоосигуряват да получават социална подкрепа", посочи проблема Димов.

Боил Банов ще търси споразумение с колегата си Деница Сачева, социален министър, финансовата подкрепа за бедстващите творци да бъде разглеждана като творческа стипендия и тогава тя не изисква осигуровки от артистите. Очакванията са това да стане още утре, за да започне по-скоро изплащането на стипендиите.

Дневник