Председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е наясно с възможността, че летните игри в Токио може да бъдат отменени, ако форумът не се проведе догодина. В интервю за Би Би Си германецът посочи, че се разглеждат различни сценарии, свързани с потенциалното въздействие на коронавируса върху организирането на събитието.

Според Бах отлагането на игрите не може да продължи вечно, като целта остава те да се състоят през 2021 г. Германецът разбира думите на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, според когото провеждането на форума ще бъде невъзможно, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна.

"Честно казано, разбирам позицията на Япония, защото не може вечно да бъдат назначавани на работа 3000 или 5000 души в организационен комитет. Не може всяка година да променяш целия спортен календар за всички водещи федерации. Не може спортистите да продължават да живеят в несигурност", каза Бах.

Най-голямото спортно събитие в света трябваше да се проведе това лято, но игрите бяха преместени за 2021 г. заради пандемията.

Някои учени изразиха мнение, че провеждането на олимпийските игри е невъзможно без ваксина за вируса, тъй като при настоящата обстановка не може да се гарантира сигурността на състезателите и зрителите.

"Установихме принцип да организираме тези игри в безопасна среда за всички участници. Никой не знае как ще изглежда светът след една година и два месеца. Затова трябва да разчитаме на оценката на експертите и след това да вземем подходящото решение в подходящия момент въз основа на този съвет", каза още Бах.

Той изключи вариант, при който игрите да се проведат пред празни трибуни.

Дневник