Два пожара са регистрирани от началото на годината до момента на територията на ДГС-Шумен, а за миналата година те са 5, като са опожарени 171 декара в близост до селата Благово, Велино, Лозево, Кладенец и Черенча, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

От там припомнят, че при пожара край Благово бяха засегнати 70 декара иглолистна гора, а по-късно дърветата на 50 декара от опожарената площ е изсъхнала. Предстои този терен да бъде презалесен с широколистни видове.

Заради високите температури и засушаването през последните месеци от СИДП предупреждават за увеличаване риска от пожари в горските територии. От горското стопанство в Шумен пък напомнят, че не трябва да се пали огън извън определените места, не трябва да се изхвърлят незагасени цигари, недопустими са запалвания на сухи треви, тъй като при силен вятър пожарите се разпространяват бързо и обхващат големи територии.

От стопанството отново призовават гражданите да подават сигнали към телефон 112, когато станат свидетели на пожари или бракониерски набези в горите.

ШУМ.БГ