Обединеното кралство ще въведе задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в него чужденци, съобщи днес Франс прес.

Агенцията се позова на министъра за Северна Ирландия Брандън Люис.

"Хората, които идват във Великобритания ще трябва да останат под карантина", каза той пред британския телевизионен канал "Скай нюз".

По-късно днес се очаква министърката на вътрешните работи Прити Пател да съобщи подробности за мерките.

Според предварителна информация на Би Би Си ще има глоби за нарушаване на карантината и те ще бъдат от 1000 британски лири.

От мярката за карантина ще бъдат освободени здравните работници и превозвачите, както и пристигащите от Република Ирландия. За пристигащите от Франция няма да има изключения, както правителството беше обявило по-рано, посочва още Би Би Си, цитирана от БТА.

АФП припомни, че Германия, Франция и Испания наложиха 14-дневни карантини за чужденците пристигащи от страни извън Европейския съюз. Мярката има за цел да ограничи разпространението на коронавируса.

Тя може да попречи на провеждането на спортни състезания и турнири. Най-вероятно ще се окаже спънка за Формула 1, шефовете на която се надяват да проведат две състезания на пистата "Силвърстоун" през юли. Автомобилната надпревара трябва да започне тази година в Австрия на 5 юли. Страната първа в Европа позволи завръщане на спорта и значително охлаби мерките.

Планира се и второ състезание в Австрия, след което керванът трябва да се пренесе в Обединеното кралство. При 14-дневната карантина обаче това ще е невъзможно, освен ако не се стигне до изключения.

Проблем ще се окаже провеждането и на други спортни събития, както и на участието на английските отбори в Шампионската лига и Лига Европа, които УЕФА планира да завърши през август.

Клуб Z