Специализираният наказателен съд определи наказание "пробация" за кмета на Карлово Емил Кабаиванов, обвинен за безстопанственост, съобщи пресцентърът на спецпрокуратурата.

Наказанието му предвижда задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца, както и удръжка на 10% от възнаграждението му в полза на държавата в продължение на 3 месеца.

Кабаиванов e обвинен, че от 24 април 2013 г. до 30 април 2014 г. е разпоредил да се изплатят възнаграждения и осигурителни вноски на три лица, без с тях да има трудовоправни отношения, което е ощетило общината с 26 984.68 лева. Средствата били част от получена безвъзмездна финансова помощ за доизграждане и модернизация на водопроводната и канализационна мрежа на Карлово по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Съдът е взел предвид, сумата вече е възстановена в общинския бюджет, а самият Кабаиванов е изразил съжаление за стореното и чистото му съдебно минало.

За същия случай в началото на 2019 г. Кабаиванов получи 4-годишна условна присъда от първоинстанционния Районен съд в Пловдив. Обвинението срещу него тогава беше за длъжностно присвояване. Междувременно обаче законодателството бе променено и кметовете станаха подсъдни на специализираните съдилища, съответно - разследвани от спецпрокуратурата.

Дневник