Украйна и България нямат разногласия за правата на българските общности в страната, но днес представители на Киев са уверили София, че разделението на Болградския район на Одеска област няма да повлияе на малцинството.

Това послание се съдържа в новата позиция на украинското външно министерство, публикувана преди няколко часа, както и на страницата на институцията във "Фейсбук".

Според съобщението въпроса са обсъдили на среща днес заместник-външният министър на Украйна Васил Боднар и посланикът на България Костадин Коджабашев. Става въпрос за решението за разделяне на населения предимно с българи Болградски район, което доведе до протест на политици от българската общност в района и до декларация на парламента в София, подтикнала Украйна в сряда да обвини България в намеса във вътрешните си работи.

"Реформата не влияе на правата"

Приблизително по времето на публикуване на първата украинска позиция българското външно министерство заяви, че министър Екатерина Захариева е разговаряла с колегата си Дмитро Кулеба и той се е ангажирал Болградският район да не се разделя, а двете страни да търсят взаимно приемливо решение.

В днешната украинска позиция обаче се казва: "във външното министерство увериха българския посланик, че административно-териториалната реформа не влияе на нивото на осигуряване на правата на българската общност в Одеска област." По въпроса ще се води "отворен и конструктивен" диалог, дори на "междунапарламентарно ниво".

"Дипломатите винаги намират общ език. Между Украйна и България няма разногласия за гарантирането на правата на българската общност в Украйна," цитира съобщението Боднар. Посланик Коджабашев подчертал значението на националната, културната и лингвистична идентичност на българите в Украйна.

Още една среща

В същото изявление се казва, че на срещата е присъствала Татяна Плачкова (депутат от партията "Опозиционна платформа - живот" на на смятания за близък до Кремъл и за кум на президента Владимир Путин Виктор Медведчук).

Според изданието "Бесарабия" ден по-рано Плачкова се е срещала с представители на българската общност от Болградския район заедно с Виталий Безгин от партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа". Той и Плачкова са част от парламентарната комисия за местното самоуправление в Украйна. На срещата домакините в Болград изразили мнение, че проблемът е изкуствено създаден.

На тази среща Плачкова изразила поддръжка за формирането на пет териториални единици в Болградския район, но поискала Болград да се съхрани като административен център. Посланик Коджабашев разбрал доводите на украинската страна, но се поинтересувал от възможността да се съхрани целостта на Болградския район като гаранция за защита на автентичността на диаспората.

Дневник