Японската тенисистка Наоми Осака е най-скъпоплатената жена в спорта. Според "Форбс" за последните 12 месеца 22-годишната състезателка е спечелила 37.4 милиона долара (преди данъци) от наградни фондове и спонсорски договори.

Осака свали от върха носителката на 23 титли от Големия шлем Серена Уилямс, която беше начело в класацията в последните четири години. Спечелената от японката сума е рекорд в спорта при жените, като предишното върхово постижение се държеше от Мария Шарапова, която заслужи 29.7 милиона долара през 2015 г.

Представителките на тениса оглавяват класацията на "Форбс" за най-скъпоплатените жени в спорта от 1990 г. Осака прекъсна серията на Уилямс и Шарапова, като една от двете беше неизменно на върха от 2004 г. насам.

Със спечелените 37.4 милиона долара Осака е 29-а сред най-скъпоплатените спортисти в света, като с 1.4 милиона по-малко Уилямс заема 33-о място. За пръв път от 2016 г. две жени намират място сред първите 100 в класацията, чието пълно подреждане ще бъде обявено следващата седмица.

Осака, която предизвика фурор с титлата си на US Open през 2018 г., а няколко месеца по-късно спечели и Australian Open, има спонсорски договори с 15 компании. Сред тях са IMG, Body Armor, "Найки", "Нисан", "Йонекс", "Мастъркард" и други.

Заедно с Кей Нишикори тенисистката е част от кампанията на Япония да промотира спорта в страната преди олимпийските игри в Токио, които бяха отложени за догодина. В желанието си да представя азиатската държава на форума Осака се отказа от американското си гражданство.

Дневник